Voordracht

Van een uiterlijk geloof naar een scheppend denken

De katholieke kerk neemt in onze cultuurgeschiedenis letterlijk een centrale plaats in. Niet alleen staan de kerkelijke gebouwen in onze steden en dorpen pal in het centrum, de kerk heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de architectuur, de landbouw, het onderwijs en de (psychische) gezondheid. De jarenlange invloed van de katholieke kerk bepaalt onze maatschappij, hoe we denken, voelen en handelen, tot op de dag van vandaag.   

Maar zoals we weten was de kerk zelf niet altijd zo katholiek. Tijdens deze lezing bekijken we hoe de kerk, vooral het Vaticaan met de paus, reeds van bij het prille ontstaan met harde hand ingegrepen heeft in hoe de bevolking zich moest gedragen en hoe ze moest denken en voelen. Deze bloedrode kerkelijke bladzijden dienen vooral als opstap om de ziel van de huidige mens beter te begrijpen en hoe de kerk door haar verleden de weg vrijgemaakt heeft voor het vaste geloof dat de techniek alles kan oplossen.  

Afsluitend bekijken we het onderscheid tussen het kerkelijke geloof of een geloof dat een instituut aan haar gelovigen oplegt versus een levendig scheppend denken. Ieder mens kan zijn bewustzijn actief inzetten en scheppend actief zijn. De mens als goddelijk wezen kan een universele gedachte in zichzelf tot leven wekken. De kerk heeft ons dit vermogen om zelf te creëren afgenomen en de mens onmondig gemaakt. Hoe meer we een begrip krijgen over het onderscheid tussen het kerkelijk geloof en een scheppend actief zijn in het denken, hoe meer we een grotere vrijheid bemerken maar ook hoe we zelf van mens tot mens een nieuwe maatschappij kunnen vormen.  

Donderdag 30 mei om 19h30 
Plaats: School voor Yoga en Esthetiek, Moervaartveer 2 te Eksaarde
Kostprijs: € 15,-
Voor de voordracht in Eksaarde kan je ter plaatse betalen of het gewenste bedrag overschrijven op rekeningnr.: BE62 0682 1415 0361

Meer inlichtingen en info: Philippe Gits, Tel.: 0473 41 68 41, mail info@yogaschool.be


Website by
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x