Toekomstperspectieven voor een empathische samenleving vanuit een concrete zingeving

Toekomstperspectieven voor een empathische samenleving vanuit een concrete zingeving

Voordracht 1: verlies aan zingeving vormt de basis voor isolement en sociale destructie

Door het jarenlange verlies aan diepgaande zingeving konden onzichtbare maar reëel werkzame destructieve krachten de mensen in een isolement brengen. Hoe kunnen we ons een beeld vormen van deze reëel werkzame krachten, welke uitwerking hebben ze op ons denken en onze gevoelens en hoe kan het zijn dat deze krachten zo’n destructieve werking hebben zodat de mensen in een totaal isolement gebracht worden?

Afsluitend maken we enkele oefeningen om het bewustzijn te activeren en het gemoed meer tot rust te brengen.

Voordracht 2: het overstijgen van het isolement door zingeving

Het vinden van zingeving in deze extreem gepolariseerde wereld is niet zo evident. Maar wat is zingeving nu überhaupt, waar kan je nu een zingeving vinden en hoe kan je dit ontwikkelen? De zingeving werkt verder tot in je gevoelens en zorgt voor een stabiliteit in je persoonlijkheid en in je gevoelens. Het ontwikkelen van zingeving staat in directe relatie tot een geestelijke ontwikkeling.

Hier kunnen we nu zeker enkele oefeningen uitvoeren die een eerste basis vormen voor een verdere ontwikkeling.

Voordracht 3: de empathische ontwikkeling in relatie tot een maatschappelijke versterking

Iets wat je veel hoort is, ‘je kan de maatschappij toch niet veranderen, het is altijd zo geweest’. Maar klopt deze uitspraak wel en van waar komt dit? We kunnen eens kijken hoe een persoonlijke ontwikkeling en vooral hoe een persoonlijke empathische ontwikkeling zich verhoudt tot de maatschappij. Wat is empathie en wat heeft dit te maken met onze huidige en toekomstige situatie?Als je vanuit een eigen ontwikkeling vertrekt, die in directe relatie staat tot de medemensen, kan je andere wetmatigheden aantrekken die je hierbij helpen.

De zelfontwikkeling of het zoeken naar een diepere zingeving heeft zeker een nut en is belangrijk voor de maatschappij. Hoe het streven naar ontwikkeling de maatschappij ondersteunt in haar zoektocht naar meer vrijheid.

Ook hier vormen we enkele oefeningen om het bewustzijn te ondersteunen.


Praktische info

Na elke voordracht vormen we enkele lichamelijke bewegingen.

Deze dienen als ondersteuning en versterking op mentaal niveau maar ook op gevoelsgebied. Door de oefeningen kan je ook de centrale gedachten van de voordracht beter begrijpen.

De voordrachten worden niet te lang gehouden want velen merken al de belasting van de schermtijd.

Iedere voordracht inclusief enkele oefeningen duurt maximaal 1h15.

Data: woensdag 19, 26 mei en woensdag 2 juni van 19h30 tot 20h45.

Kostprijs is 45 euro voor de drie voordrachten. Overschrijven op rekeningnr.: BE62 0682 1415 0361 en vermeld “Voordracht toekomst”.Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x