De vrije adem

Bij de yogaoefeningen van 'De nieuwe yogawil' wordt de adem niet rechtstreeks gestuurd, er wordt niet of nauwelijks direct ingegrepen in de adem. De adem wordt tijdens de vele esthetische bewegingen in haar ritme, diepgang en intensiteit volledig vrij gelaten. Zelfs bij de intensieve oefeningen wordt niet ingegrepen in de adem, ze wordt nooit vastgehouden maar steeds vrij toegelaten. Al naargelang de oefening komt de adem tot in de buik, de flanken, in de borstkas of nog hoger bij de sleutelbeenderen. Het is dus niet zoals velen denken bij de yoga altijd een buikademhaling, bij vele oefeningen is het zelfs eerder een flankademhaling.

Het vrij en bewust toelaten van de adem tijdens de oefenpraktijk betekent dat de wil niet rechtstreeks ingrijpt in de adem maar dat net door de waarneming, door bewuster om te gaan met de oefening de adem bevrijdt wordt van de vele spanningen die haar in haar ritme en diepgang verhinderen. De wil of de vele spanningen nemen de adem niet vast maar door de adem te observeren kan deze meer vrijgelaten worden en schenkt ze je meer kracht. 

Het vrij toelaten van de adem zorgt voor een grotere rust in het gemoed, het denken kan beter waargenomen worden en is vrijer. Je bemerkt een gunstiger zelfgevoel maar zeker ook betere verbindingen met de omgeving. Een vrijere adem zorgt voor een betere gezondheid en een grotere stabiliteit in het zenuwstelsel.

Website by
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x