Bijscholing meditatie

Ontwikkelen van concrete inzichten en waarheidsgevoelens

Meditatieve- of bewustzijnsoefeningen versterken het bewustzijn. Bij deze oefeningen worden zowel het denken, het gevoelsleven en onrechtstreeks ook de wilskracht aangesproken. Deze bewustzijnsoefeningen zorgen voor nieuwe, fijnere ervaringen die niet vanuit het lichaam komen maar die totaal nieuw zijn en van buiten de genetische ervaringen komen.

Tijdens deze zondagen bekijken we enkele basisgedachten en enkele meditatieve oefeningen.

Thema's die we bespreken zijn:
- Wat is het bewustzijn en haar krachten van denken, voelen en willen?
- Wat is het onderscheid tussen een bewustzijnsoefening en meditatie?
- Lichamelijke aandachtspunten bij een bewustzijnsoefening?
- Welke bewustzijnsoefeningen bestaan er?
- Het onderscheid tussen lichamelijke gevoelens en ervaringen ontwikkeld vanuit het bewustzijn zelf?
- Hoe kom je zelf tot nieuwe, fijner inzichten tegenover een persoon?
- Wat is een waarheidsgevoel en een waarheidsgedachte?
- Om nieuwe inzichten en ervaringen te ontwikkelen dienen oude losgelaten te worden, hoe doe je dit?

Tijdens deze opleiding bestuderen we twee verschillende bewustzijnsoefeningen.
- Bij ‘Het juiste oordeel’ wordt een persoon bewuster onderzocht en aanschouwd. Tijdens deze bewustzijnsoefening onderzoeken we welke uitstraling iemand heeft. Komt de persoon je eerder licht en open tegemoet of eerder afgeschermd, ontstaan er specifieke gevoelens als je de persoon bekijkt,... en welke betekenis mogen we daaraan geven. Verder kunnen we ook de diepere motieven van iemand via concrete en klare observatie en met een juiste vraagstelling onderzoeken en in ervaring brengen.
Het oordeel of de fijnere inzichten die ontstaan door iemand te bewuster te observeren ontstaan niet vanuit ons eigen gevoel maar vanuit de waarneming tegenover de ziel of tegenover de persoon zelf.
- Bij ‘de concentratieoefening’ staat meer een idee, een woord of een tekst (al dan niet met een spirituele inslag) centraal. Bij deze bewustzijnsoefening, waarbij heel sterk het concrete denken aangesproken wordt, krijg je meer inzichten in de betekenis van de tekst en zelfs in de motivatie van de auteur.

Voor onze ziels-geestelijke ontwikkeling hebben wij geen overhaaste, bedrieglijke verlichtingen, nirvana- en mystieke eenheidservaringen nodig die niet op echte mystieke eenheidservaringen berusten. Op de eerste plaats hebben wij een indien mogelijk een gezond wakker overzicht nodig over de innerlijke omstandigheden en over ons eigen gedachten- en gewaarwordingsleven. 

Uit: Initiatorische Schulung in Arco, Ein neuer Yogawille ISBN 3-934362-05-2 p.16

Naast een inhoudelijke benadering van de bewustzijnsoefeningen en het praktisch oefenen van enkele bewustzijnsoefeningen worden er telkens ook meerdere yogaoefeningen gemaakt.

Zondagvoormiddag 26 maart, 23 april, 21 mei en 10 juni 2023 van 9h30 tot 12h30.
Kostprijs: 120 euro voor de vier lessen.  
Meer inlichtingen en info: Philippe Gits, tel. 0473 41 68 41 en/of mail info@yogaschool.be
close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x